De stad is een goudmijn met urban mining

De spullen om ons heen zitten vol schaarse metalen en grondstoffen. Urban mining wordt gezien als de manier om deze metalen opnieuw te winnen en gebruiken. Maar is dit stadsmijnen niet gewoon een hippe term voor recycling en moeten we eigenlijk op zoek naar geheel andere oplossingen?

recycling-mobiele-telefoons

Koper, lood, nikkel, zink, zilver, goud en platina. In de komende decennia zullen we van deze, en nog vele andere metalen, steeds meer nodig hebben – alleen al voor de ontwikkeling van windmolens en zonnecellen zijn immers enorme hoeveelheden metaal vereist. Tegelijkertijd dreigt in Europa een nijpend metaaltekort te ontstaan. Ons continent heeft nauwelijks eigen metaalmijnen en veel buitenlandse mijnen raken uitgeput.

Sinds een paar jaar beseft men echter dat er om ons heen veel meer metaal aanwezig is dan je op het eerste gezicht ziet: verstopt in het afval dat onze steden produceren. In verlaten gebouwen, afgedankte computers, koelkasten, i-pads, elektrische auto’s, smartphones – in een kilo mobieltje zit meer goud dan in een kilo gouderts.

Urban mining

In Nederland verdwijnt nu per jaar nog zo’n 35 miljoen kilo aan kleine apparaten, vol kostbaar metaal, in verbrandingsovens. Dit aantal wordt echter steeds minder dankzij de snelle opkomst van urban mining, het ‘delven’ van metaal uit stadsafval. Dit stadsmijnen zou dé manier zijn om onze metaalvoorraden veilig te stellen en volgens specialisten zal in de komende decennia urban mining van zeldzame metalen, zoals europium en terbium, zelfs belangrijker worden dan reguliere winning. Nederland is op het gebied van stadsmijnen inmiddels koploper in Europa.

Bij urban mining kun je denken aan grote ‘mijnen’, zoals in de bouw, maar ook aan kleine mijntjes. In Nederland liggen op dit moment bijvoorbeeld meer dan drie miljoen vergeten mobieltjes onderin laden en kasten. Iedereen kan dus aan het stadsmijnen slaan: bij veel verschillende bedrijven, zoals Techreturns of Green Mobile, kun je tegenwoordig voor een vergoeding je mobiele telefoon inleveren. Deze telefoons worden uit elkaar gehaald en het metaal kan opnieuw worden gebruikt.

Tekst: Anna Van Dijk
Bron: klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s